-
آرشیو :
بهار 1403
-
کد پذیرش :
20032
-
موضوع :
سایر شاخه ها
-
نویسنده/گان :
| منا سعیدی، علیرضا جباری زاده گان
-
زبان :
فارسی
-
نوع مقاله :
پژوهشی
-
چکیده مقاله به فارسی :
گروهی از روانشناسان معتقدند که احساسات درونی انسان و بروز آن به صورت رفتار در محیط علاوه برآنکه تابع شرایط روانی، فرهنگی، موقعیت اجتماعی و اقتصادی وی در جامعه است، به مقدار زیادی تحت تأثیر محیط کالبدی زندگی وی نیز است. در حقیقت روانشناسی محیطی شاخه ای از علم روانشناسی است رابطه ی انسان و محیط را مطالعه می کند. گروهی از محققان عقیده دارند تعریف جامع از روانشناسی محیطی غیر ممکن است و هر آنچه روانشناسان محیطی انجام می دهند، معرف این دانش است. اما بعضی دیگر روانشناسی محیطی را مطالعه ی روانشناختی رفتار در محیط کالبدی روزمره دانسته اند. به همین دلیل بیشتر پژوهشگران روانشناسی محیطی را زیرمجموعه ی علوم رفتاری معرفی می کنند. در حقیقت دانش روانشناسی محیطی، کشف و طرح دوباره ی یکی از ابعاد محیط رفتاری است که در روانشناسی عمومی به فراموشی سپرده شده بود. اما اکنون به عنوان یک علم میان دانشی و چند دانشی، هم روانشناسان و هم طراحان محیط به ویژه معماران، طراحان منظر و طراحان شهری در پیشبرد آن سهیم اند. با این نگاه نو به روانشناسی محیطی، یعنی مداخله ی طراحان محیط در این دانش، اکنون می توان گفت روانشناسی محیطی، علم بررسی تأثیرات متقابل انسان و محیط بر یکدیگر است.
-
لیست منابع :
1) ابراهیمی دهشیری، وجیه و همکاران، 1390، اثر بخشی بازی درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری در کاهش ترس از شب کودکان، نشریه علوم رفتاری، دوره پنجم، شماره سه.
2) امامقلی، عقیل و همکاران، روانشناسی محیطی، عرصه مشترک معماری و علوم رفتاری، فصلنامه علوم رفتاری.
3) به نیا، بهنام و همکاران، 1398،آموزه های مشارکت کودکان در فرآیند طراحی معماری فضاهای دوستدار کودک (مطالعه موردی: فضاهای درمانی شهر بجنورد)، دو فصلنامه اندیشه معماری، نشریه علمی، سال چهارم، شماره هفتم.
4) سادات موسوی، هدی، خدابخشی کولایی، آناهیتا، 1395، اثر بخشی بازی درمانی گروهی به شیوه مراجع محوری بر ترس و اضطراب کودکان پیش دبستانی، مجله مرکز نحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دوره سوم، شماره چهار.
5) سعدی، هاجر، کریمی نیا، محمد مهدی و انصاری مقدم، مجتبی، 1400، کاوشی در تأثیر پذیری رفتاری کودک از محیط و اشخاص از منظر روانشناسی، نشریه پیشرفت های نوین در روانشناسی، علوم تربیتی و آموزش و پرورش، شماره چهل
6) شاهچراغی، آزاده، بندرآباد، علیرضا، 1396، محاط در محیط، انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی تهران، چاپ سوم.
7) فلاحت، محمدصادق،سادات تجلی فر، نیلوفر، نقش طراحی مراکز درمانی کودکان در کاهش میزان ترس کودک و تسریع روند بهبودی، 1394، کنفرانس ملی مهندسی معماری، عمران و توسعه کالبدی.
8) مشایخی، سارا، 1397، طراحی داخلی کلینیک دندانپزشکی کودکان دانشگاه البرز، پایان نامه کارشناسی ارشد معماری داخلی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر.
9) مطلبی، قاسم. 1380، روانشناسی محیطی دانشی نو در خدمت معماری و طراحی شهری، هنرهای زیبا، شماره ده.
10) معزی، پریناز1398، طراحی بیمارستان فوق تخصصی کودک مبتنی بر نقش کیفی فضا بر درمان، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه خیام.
11) مقیمی، مرضیه، سیاهکلی، مهسادلشاد. 1398، تأملی بر مدیریت استرس کودکان بستری متأثر از الگوی طراحی داخلی مبتنی بر مؤلفه های گرافیک داخلی در مراکز درمانی (نمونه موردی: بیمارستان کودکان 17 شهریور رشت) ،نشریه اندیشه معماری، سال سوم، شماره5 .
-
کلمات کلیدی به فارسی :
روانشناسی محیطی، کودک و محیط، روانشناسی و معماری.
-
چکیده مقاله به انگلیسی :
-
کلمات کلیدی به انگلیسی :
- صفحات : 47-58
-
دانلود فایل
( 1.26 MB )